Теснолинейка Септември-Добринище

Да се повозим на теснолинейката беше замислено отдавна, но ето че най-накрая осъществихме това пътуване.

Естествено, цялото пътуване осъществихме с влак, тръгвайки от Червен бряг през София до Септември – със съвсем нормален влак.

За теснолинейката

Изживейте романтиката, сравнима с пътуване назад във времето, по единствената функционираща жп линия с междурелсие 760 мм в България, а именно теснолинейката Септември – Добринище!

Линията е с обща дължина 124,7 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. По пътя си минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, на 1267 м. над морското равнище. От там по поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин, където е и крайната ѝ гара Добринище.

Малкото влакче Ви очаква всеки ден, през всеки сезон на годината, за да Ви покаже удивителната природа и да създаде у Вас незабравими спомени!

Теснолинейката
Маршрут

Не се наложи да чакаме много-много, влакчето си беше на място и само очакваше своите пътници. Ето какво видяхме по пътя:

В самото Добринище вечеряхме в Бабуча – обслужването все още е на ниво, но храната вече не е толкова вкусна – има какво да се желае. А не беше така! Освен това ходихме и да се къпем на градския басейн, който си беше чудесен.

Обратно решихме да пътуваме с автобус – прекалено дълго е пътуването с влака. Но тук ни чакаше голяма изненада. Автобуси минават, ужким има и автогара

Тази снимка не се знае от кога. Сега подобен надпис няма. Това място изобщо не функционира. В нета има картинки, че отвън на тази сграда има някакво разписание – няма такова нещо, вероятно, от доста време. А за да узнаеш нещо за движението на автобуси, трябва да потърсиш в нета, кои фирми пътуват по този маршрут (до София), да им се обадиш, еветуално да ти кажат има или няма автобус и в колко часа ще мине. Пътувахме със Соня Турс. Автобуса малко закъсня, но все пак стигнахме благополучно до София.

Мога да кажа, че същите красоти можех да видя и от колата. Влака пътува с доста прилична скорост и няма моменти, в които можеш да слезеш от влака и да вървиш едва ли не по-бързо от него. Но един път да се попътува по този начин си заслужава.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.